Maximale snelheid vrachtwagen

maximale snelheid vrachtwagen

De maximale snelheid van een vrachtwagen in Nederland bedraagt 80 km/u. In onze buurlanden Duitsland en België bedraagt de snelheid respectievelijk 80 km/u en 90 km/u. De snelste truck ooit ging 605 km/u!

Maximale snelheid vrachtwagen in Nederland

Normaal gesproken mag een vrachtwagen maar ongeveer 80 km/u rijden op de Nederlandse wegen. Hoewel veel vrachtwagenchauffeurs liever nog ietsje harder rijden, zul je ze niet vaak tegenkomen wanneer ze boven de 90 kilometer per uur halen. Daar zijn deze zware transportwagens ook niet voor gebouwd. Ze zijn niet of nauwelijks aerodynamisch, ze verbruiken schrikbarend veel brandstof en ze zijn met name zwaar. Het gewicht van een vrachtwagen (zeker wanneer hij geladen is) belet hem om goed op snelheid te komen.

Maximum snelheid in Europa

De maximale snelheid voor vrachtwagens in Europa varieert van 80 tot 97 km/u. In Duitsland en Nederland bedraagt de maximumsnelheid 80 km/u en in België en Frankrijk 90 km/u. In het Verenigd Koninkrijk is de maximumsnelheid voor vrachtwagens 97 km/u.

Snelste vrachtwagen ooit

De snelste vrachtwagen ter wereld rijdt zo'n 605 km/u. Hierbij moet worden opgemerkt dat het gaat om een racetruck, die volledig is omgebouwd om te kunnen racen op een circuit. De vrachtwagen is voorzien van sterke straalmotoren met een vermogen van 36000 PK. Race trucks zijn erop gebouwd slechts mee te nemen wat strikt noodzakelijk is en zoveel mogelijk vermogen in te bouwen. De trucks moeten volgens het reglement voldoen aan een aantal eisen, die vooral verband houden met de grootte van de truck. Veel chauffeurs passen de truck aan zodat die voorzien is van straalmotoren etc. Een truckrace met deze wagens is dan ook een spectaculair gezicht vanwege alle opstijgende rookwolken en uitgebraakte vlammen. Wel is aan te raden gehoorbescherming mee te nemen, want het lawaai wat deze lieverdjes produceren is niet mis!

Wagens die gebouwd zijn voor off-track racen halen over het algemeen geen snelheden boven de 200 kilometer per uur. Er is onlangs echter iemand geweest die zijn vrachtwagen ombouwde naar een hybride. Deze hybride vrachtwagen was ook bedoeld om te racen en haalt zo'n 260 kilometer per uur volgens de bouwer. De truck start op benzine en wanneer hij goed op snelheid gekomen is schakelt hij over op een elektromotor.

Wat is de maximale snelheid van een normale vrachtwagen zonder begrenzer?

De maximale snelheid van een gewone vrachtwagen haalt met grote moeite de 110-120 kilometer per uur (met meewind, wanneer er minimaal 10 kilometer vrije baan is). Terwijl de bestuurder zijn voet tot op de bodem trapt, raakt de vrachtwagen echter steeds moeilijker bestuurbaar.