Maximale snelheid Frankrijk

Maximale snelheid Frankrijk

De maximale snelheid in Frankrijk is anders dan in Nederland en hangt o.a. af van de lokale weer condities. Lees dit daarom goed door voordat je afreist naar Frankrijk. Lees hieronder precies hoe het zit.

De maximum snelheid op de Franse snelwegen

Gewone personenwagens die minder dan 3500 kilo wegen, mogen in Frankrijk maximaal 130 km/u rijden. Voertuigen die zwaarder zijn dan 3500 kilo mogen maximaal 90 km/u rijden. Dit geldt ook voor personenwagens die zijn voorzien van een aanhangwagen of caravan. Campers die meer wegen dan 3500 kilo mochten echter weer iets harder rijden, te weten 110 km/u. Daarnaast geldt er op de Franse snelwegen ook een minimum snelheid van 80 km/u.

Binnen en buiten de bebouwde kom

De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 50 km/u. Buiten de bebouwde kom geldt een maximum van 90 km/u. Op de route nationale is de snelheid gemaximaliseerd op 110 km/u.

Verlaagde maximale snelheid door slechte weer condities

Mocht je nou denken dat je met die wetenschap veilig de weg op kan in Frankrijk dan kan je nog wel eens bedrogen uitkomen. Is het zicht door regen ook maar enigszins beperkt dan wordt de maximum snelheid in Frankrijk naar beneden bijgesteld. Dit geldt zowel buiten de bebouwde kom als op de snelwegen. En mocht het mistig zijn in Frankrijk, dan heb je pech, je mag dan maximaal 50 kilometer per uur rijden.

maximale snelheid Franse wegen

Bijzonder om te vermelden is dat wanneer de bestuurder nog geen 3 jaar in het bezit is van zijn of haar rijbewijs dezelfde maximale snelheden gelden als bij slecht weer. 

Boetes

Mocht je tijdens je verblijf in Frankrijk een verkeersovertreding begaan en de Franse politie houdt je staande, dan is men gerechtigd om de boete ter plekke af te rekenen. Dit geldt voor alle boetes tot een hoogte van €750. Overigens is het mogelijk om eventuele boetes ook online te voldoen.