Maximale valsnelheid

maximale valsnelheid

De maximale valsnelheid van een mens met gespreide armen in vrije val (parachutist) bedraagt tussen de 180 km/h - 200 km/h. Toch zijn ook hogere snelheden mogelijk......

Zwaartekracht vs. luchtweerstand

De maximale valsnelheid wordt bereikt wanneer een vallend voorwerp een constante snelheid bereikt. Tijdens het vallen neemt in eerste instantie de snelheid steeds toe met de valversnelling. Maar hierdoor wordt de luchtweerstand ook steeds groter. Op een bepaald moment zwaartekracht en luchtweerstand even groot waardoor de snelheid hetzelfde blijft. Dit noemen we de maximale valsnelheid. De maximale valsnelheid (terminal velocity) wordt bepaald door de zwaartekracht, vorm van het voorwerp en het oppervlakte.

Maximale valsnelheid parachutist

Wanneer een parachutist zijn best doet om zo min mogelijk weerstand te bieden (headfirst) dan zijn snelheden mogelijk van ong 320 km/h. Met gespreide armen, wat je vaak ziet bij een vrije val, behalen ze een snelheid van 180-200 km/h. Bij het landen neemt door de geopende parachute de weerstand enorm toe en valt de snelheid terug tot ong 20 km/h Hoogste snelheid ooit gemeten Bij een vrije val van zeer grote hoogte neemt de snelheid eerst toe door de ijlere lucht en neemt daarna weer af naarmate de dichtheid van de lucht weer toeneemt. Op 14 oktober 2012 sprong Felix Baumgartner vanaf 39.045 meter. Tijdens de val bereikte hij de recordsnelheid van 1342 kilometer per uur.

Hoogst gemeten snelheid dier

De slechtvalk kan de hoogste snelheid bereiken tijdens een duikvlucht. De hoogste snelheid ooit gemeten is 389 km/u (een getrainse slechtvalk). Zie ook dit filmpje van National Geographic.