Maximale snelheid aanhanger

Maximale snelheid aanhanger

Met een aanhanger is de maximale snelheid in de bebouwde kom 50 km/h, buiten de bebouwde kom 80 km/h en op autosnelwegen 80 of 90 km/h. Het laatste heeft te maken met gewicht van het voertuig en de aanhanger zoals hieronder wordt toegelicht.

Je hebt een aanhanger gekocht en wilt er lekker de weg mee op. Maar als je rijdt met een aanhanger, moet je je aan andere regels houden dan wanneer je alleen met de auto rijdt zonder aanhanger. Zo zijn er andere regels over de snelheid en deze snelheid verschilt ook weer per weg en is anders binnen de bebouwde kom dan buiten de bebouwde kom. Daarnaast scheelt het ook nog eens per auto en per gewicht van je auto en gewicht van je aanhanger. In ieder land hebben ze hun eigen regels voor de maximale snelheid aanhanger, maar wij gaan kijken naar de regelgeving in Nederland. Dus, wat is nu eigenlijk de maximale snelheid waarmee je met een aanhanger mag rijden? Om deze vraag te beantwoorden, maken we twee categorieën:

Maximale snelheid aanhanger tot 3500 kg

Een motorvoertuig tot 3500 kg met een aanhangwagen tot 3500 kg: Deze mag binnen de bebouwde kom 50 km/h, Buiten de bebouwde kom 80 km/h, Op autowegen 90 km/h, Op autosnelwegen 90 km/h.

Maximale snelheid aanhanger ander gewicht

Een motorvoertuig met aanhanger met een ander gewicht dan hierboven aangegeven: Deze mag binnen de bebouwde kom 50 km/h, Buiten de bebouwde kom 80 km/h, Op autowegen 80 km/h, Op autosnelwegen 80 km/h.

Voordat je met een aanhanger de weg op gaat, moet je hier dus wel rekening mee houden en je aanpassen aan de maximale snelheid aanhanger. Uiteraard gelden deze maximale snelheid aanhanger altijd, tenzij op de plaats waar u rijdt anders is aangegeven. Zo kan het voorkomen dat er aan de weg wordt gewerkt en dat er daardoor andere maximumsnelheden gelden. En let er ook goed op dat bij veel grote steden vaak 80-of 100 zones zijn. Mocht u niet weten hoe zwaar uw auto en uw aanhanger zijn, dan zijn er vaak op industrieterreinen weegbruggen beschikbaar waar u het gewicht kunt meten.