Maximale prijs studentenkamer

Maximale prijs studentenkamer

Wat de maximale prijs voor een studentenkamer is hangt af van de schaarste in een bepaalde stad. Uit een onderzoek van Sargasso blijkt dat er grote verschillen zijn in de kamerprijzen. De duurste kamer zijn te vinden in Amsterdam en omgeving. Gemiddeld wordt daar € 493 per maand betaald voor een kamer van gemiddeld 15m², dat is € 36 per m² per maand. Studenten in Tilburg, Enschede en Groningen zijn goedkoper uit en betalen gemiddeld € 20 per m² per maand.

Een studentenkamer valt meestal in de categorie onzelfstandige woonruimte. Dit is een woonruimte waarbij 1 of meerdere voorzieningen in de woning gedeeld worden met de medebewoners. Evenals voor zelfstandige bewoonde huurobjecten is er voor een onzelfstandige woningen ook een maximum wat aan huur gevraagd mag worden. Met behulp van het puntensysteem van  de Huurcommissie kan dit maximum berekend worden. Van belang is dat de huur gescheiden is van de servicekosten (gas, water, electriciteit).

Enkele voorbeelden:

  • Een kamer van 15m², met gemeenschappelijke keuken, toilet, badkamer, buitenruimte en fietsenberging mag volgens de puntentelling maximaal € 216 per maand aan kale huur kosten.
  • Een kamer van 20m² met eigen keuken en gemeenschappelijk toilet, badkamer, buitenruimte en fietsenberging mag volgens de puntentelling maximaal € 300 per maand aan kale huur kosten.
  • Twee kamers van gezamenlijk 25m², met eigen keuken en badkamer + gemeenschappelijk toilet en buitenruimte mag volgens de puntentelling maximaal € 380 per maand aan kale huur kosten.

Tip: Woon je zelfstandig, een woning met eigen ingang, badkamer, toilet en keuken, dan is het mischien mogelijk om huurtoeslag te ontvangen.