Maximale dosis paracetamol

Maximale dosis paracetamol

De maximale dosis paracetamol die je mag binnenkrijgen verschilt per leeftijdscategorie. Vanaf de leeftijd van vijftien jaar mag je maximaal een à twee tabletten van 500 mg per keer innemen en maximaal zes tabletten in 24 uur. Kinderen tussen de twaalf en veertien jaar mogen maximaal een tablet per keer innemen en in totaal niet meer dan vier à zes tabletten per dag.

Maximale dosis afhankelijk van de leeftijd

Als kinderen tussen de negen en elf jaar oud zijn, mogen ze maximaal 1 paracetamol per keer en maximaal drie à vier tabletten per 24 uur. Kinderen in de leeftijd van zes t/m acht jaar mogen per keer maximaal een halve tablet en per 24 uur maximaal twee à drie tabletten. Tussen het innemen van de twee doseringen moet tenminste vier uur zitten. Bij kinderen die jonger dan zes jaar zijn, kun je het beste een zetpil gebruiken. 

Waarvoor gebruik je paracetamol?

Paracetamol is te verkrijgen in 200 mg en 500 mg. Paracetamol heeft ook een variant waarin coffeïne zit. Het is een pijnstiller die koortsverlagend werkt, maar die niet de pijn en koorts bestrijdt. Je kunt paracetamol gebruik bij verschillende soorten pijn zoals; hoofdpijn, koorts, verkoudheid, kiespijn, griep, spierpijn, menstruatiepijn, zenuwpijn en spit.

Als de pijn langer dan vijf dagen aanhoudt, kun je het beste naar de huisarts gaan. Je kunt paracetamol alleen voor een korte tijd gebruiken. 

Hoe neem je paracetamol in?

Je kunt paracetamol het beste op een lege maag innemen, dan werkt deze het snelst. Je kunt de paracetamol oplossen in een glas water of in één keer doorslikken met een beetje water.  

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

De bijwerkingen van het gebruik van paracetamol die zeer zelden voor komen zijn: medicijnafhankelijke hoofdpijn, dit treedt op als je te afhankelijk bent van paracetamol en hoofdpijn krijgt als je het niet slikt en overgevoeligheid voor paracetamol. 

Als je paracetamol in hoge doseringen gebruikt en een aantal maanden of jaren achter elkaar inneemt, kan je lever beschadigd raken, kan nierbeschadiging een bijwerking zijn of kan je bloed gaan afwijken. In al deze gevallen moet je onmiddellijk stoppen met het gebruik van paracetamol en naar de huisarts gaan.