Maximale lening

Maximale lening

Wat je maximale lening kan zijn wordt bepaald door diverse factoren die in dit stuk helder worden uiteengezet. De belangrijkste factoren zijn: de samenstelling van je gezin en het netto-inkomen.

Onderstaand stuk gaat over consumptief credit en dus niet over de lening benodigd voor een hypotheek. Hier zijn andere regels voor opgesteld. Lees hier meer: maximale hypotheek.

Hoe wordt de maximale lening bepaald?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt jaarlijks de bedragen vast die mensen kunnen lenen. Dit bedrag wordt mede vastegesteld op advies van het Nibud. Dit bedrag is sterk afhankelijk van de huishoudsamenstelling en het netto-inkomen. Er worden vier typen huishoudens onderscheiden:

  1. Alleenstaand
  2. Alleenstaand met kinderen
  3. Gehuwden / Samenwonenden
  4. Gehuwden / Samenwonenden met kinderen.

Daarnaast wordt er rekening gehouden met de inkomsten. Verdien je meer dan is er uiteraard meer ruimte om een maximale lening af te sluiten. De regel is dat je minimaal 15% van je netto inkomen na aftrek van normwoonlast en basisnorm nog beschikbaar moet hebben om van te leven.

Wat is nu het maximale leenbedrag?

Helaas zijn er veel bedrijven die het niet zo nauw nemen met de vastgestelde normen waardoor je meer kunt lenen dan wat je eigenlijk kunt dragen. Vaak kun je deze leningen relatief gemakkelijk ontvangen, echter zit je wel vast aan hele hoge rente percentages. Hoe hoger de rente die je moet betalen hoe groter de kans is dat jij niet kunt terug betalen.

Advies: ga niet maximaal lenen! Zorg dat je geen leningen aan gaat voor gewone producten zoals televisies, telefoons of vakanties etc. Som kun je niet anders wanneer bijvoorbeeld je koelkast het begeeft. Ze waarschuwen niet voor niets: Let op! Geld lenen kost geld.

Lees ook: